

Çalışma Alanlarımız
Çift Terapisi
Çift terapisi nedir?
Birlikteliklerini devam ettiren partnerlerle; evli-bekar fark etmeksizin uygulanan bir psikoterapi türüdür.
Hangi durumlarda Çift Terapisinden destek almak gerekir?
Eşi veya partneri ile birbirlerini anlamakta zorlanan, çözümsüz olarak düşündükleri sorunlarının kısır bir döngü şeklinde tekrarlanarak devam ettiği ve bu sorunların artık tolere edilemez duruma geldiği birlikteliklerde; objektif ve uzman bir kişinin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Çiftlerin bu desteği ilişki tamamen kopma noktasına gelmeden alıyor olmaları önemlidir. Çözümsüz olarak görünen birçok sorunun mutlak bir kilit noktası vardır. Özellikle çocuk sahibi olan evli çiftlerde; sorunun çocuklara da yansıdığı noktada bir terapi desteği almaları kaçınılmazdır.
Çift Terapisinin ilk seansında çiftleri neler bekler?
İlk görüşmede, çiftlerle güvene dayalı bir terapötik bağın kurulması çiftlerin doğru yerde olduklarına inanmaları açısından önemlidir. İlk seansa, her iki partnerin de istekli ve birlikte gelmeleri tercih edilir.
Genelde birbirlerini sorunun kaynağı olarak görüp suçlayıcı yaklaşan çiftler; birinin değişmesi ile sorunun düzeleceği gibi hatalı bir inanca sahip olabilirler. Bunu en belirgin şekliyle ‘yardımı kendin al’, ‘sen değişirsen, birlikteliğimiz düzelir’ gibi ifadelerinde sıklıkla gözlemleriz. Bu ifade şekli; partnerlerden birinin sorumluluk almaktan kaçındığının en net göstergesidir.
Birlikte katılımcı oldukları ilk seans çiftleri tanıma seansıdır. Her partnerin bireysel ve ilişki içindeki dinamiklerini anlayabilmek adına; ilk seans art arda gerçekleştirilen (90-120 dakika arası) çift seans şeklinde düzenlenir. Bu seans
içinde terapiden ve birbirlerinden beklentileri detaylı bir şekilde ele alınır. Sorunu net, somut ve spesifik bir şekilde tanımlayıp, hedef belirlemelerine yardımcı olunur. Terapistin rehberliğinde oluşturulan yol haritası çiftlerle paylaşılır.
Böylelikle ilişki onarım süreci başlamış olur.
İlk seansın ardından bir ilişki haritası çıkarabilmek adına her bireye ayrı ayrı dolduracakları uzun bir ölçek listesi verilir ve bireysel görüşmeler planlanır.
Terapi süresi; yaşanan sorunun türüne ve kişilerin değişebilme hızına göre farklılıklar gösterir. Mümkün olan en kısa zamanda tamamlanması hedeflenen değerlendirme seanslarının ardından gerçekleştirilecek seans
aralıkları ise çiftlerin; konuşulan konuları hayata geçirmelerine fırsat tanıyacak kadar uzun, eski alışkanlıklarını da sürdürmelerine izin vermeyecek kadar kısa tutulur.
Merkezimizde uygulanan Gottman Çift Terapisi metodunu farklı kılan duygusal, etkileşimli ve sistemik bir yaklaşıma sahip olmasıdır. Duygusal onarım ile güven, sevgi bağı, arkadaşlık, meta duygular ve pozitif
duygulanımı yeniden inşa etmeye odaklanır.
Terapinin amacı; İlişki içinde yaşanan çatışmaları yönetebilmede beceri oluşturmak, iletişimlerini geliştirmek ve yeniden ortak bir anlam yaratmalarına destek olmaktır.